Cei mai mulți dintre noi admitem că nu putem controla acțiunile celorlalți. Cu toate acestea, faptul că nu le putem controla nu înseamnă că nu putem influența pozitiv comportamentul celorlalți. Urmând trei principii simple, putem crea mediul care să favorizeze transformarea acestora.
Dând dovadă de compasiune, sinceritate și respect necondiționat față de ceilalți, sporim semnificativ posibilitatea ca aceștia să ducă la bun sfârșit schimbările pe care îşi doresc să le facă. Aceste elemente s-au dovedit a fi esențiale în facilitarea schimbării de sine în cazul persoanelor implicate în relații de mentorat. Conform acestui model, succesul apare atunci când persoanele care urmează aceste principii ajung să se bucure de schimbarea pe care și-o doreau.
“Ei își doresc” este sintagma care stă la baza acestui model. Sinceritatea ta – onestitate obiectivă față de ceea ce observi, față de acele aspecte din viețile lor cu care ești sau nu de acord, combinată cu asumarea propriilor slăbiciuni – exprimată cu compasiune şi respect necondiţionat, îi va ajuta să aleagă schimbările pe care îşi doresc să le facă. Totodată, cu toate că nu acesta este obiectivul principal, abordând astfel lucrurile, dorinţele lor vor fi influenţate de perspectivele tale.